Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Slovo k začátku velikonočního týdne

6. 4. 2020

6. dubna 2020 – sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra CČSH

 

Milé sestry, milí bratři,

otevřel se před námi týden velikonočního dramatu. Jeho jednotlivé dny jsme byli zvyklí po léta prožívat ve společenství církve a sboru. V tomto roce se stávají velikonoční svátky pro každého křesťana ale nezvyklým, nečekaným a náročným prožíváním.

Událostmi velikonočního týdne se před námi otevírá příběh, který je podstatný pro naši víru. Pokusme se i v tomto čase navzájem chápat velikonoční zvěst tak, abychom se viděli v Biblickém textu těchto událostí jako v zrcadle - abychom v něm viděli naší dobu, svůj život, svůj kříž v něm.

Pokusme se pochopit, že my též jsme součástí tohoto velikonočního dramatu vrcholícího Kristovou obětí a jeho vzkříšením.

Pokusme se co nejplněji vejít do těchto dnů velikonoc se všemi událostmi našich osobních životů, které nás obklopují a které prožíváme s tím vším, co je kolem nás.

Prosme a přejme si, aby síla a význam Kristovy oběti na kříži pronikla do našich životů jako ten nejvyšší dar daný nám lidem všech dob a časů Bohem.

Dějiny neskončily odpolednem Velkého pátku - cesta vede dál - mlčením Bílé soboty až k Nědělnímu ránu, které přináší Světlo - Kristovo Světlo, které ve tmě svítí a tmy ho nepohltily.

Prosme, aby síla a význam Kristovy oběti - Světlo jeho vzkříšení proniklo do naší Církve, do našich životů a daného nám zde času i v této době.

Kéž uzavřené kostely a modlitebny neuzavírají naši mysl a naše srdce k přijetí a pochopení významu velikonoční zvěsti.

 

Velikonoční modlitba: Pane, prosíme tě, abychom prožili něco z divů tvého zmrtvýchvstání. Jen ty můžeš dát naději těm, kteří ji pozbyli. Ty také můžeš obrátit zármutek v novou radost, sejmout z nás lidí břemeno strachu a pochybností. Jen ty můžeš otevřít naše oči, abychom spatřili tvou slávu.

Prosíme, otevři také naše uši, abychom uslyšeli promlouvat tebe samého. Vstup do našeho srdce a přebývej v nás tak, abychom nebyli nikdy sami. Dej, abychom prožili slávu i moc tvého vzkříšení a daruj nám vítězný život. Ať nám tvé světlo září nad všemi temnotami, jimiž musíme procházet- i nad těmi, které jsou v nás a z nás.

Děkujeme za to, že jsi svojí obětí prodloužil lidskou naději až do věčnosti a že to je věčnost s tebou a od tebe darovaná.

Amen

 

Srdečně vás zveme bratři a sestry v tomto velikonočním týdnu k poslechu a shlédnutí prostřednictvím rádia a TV tyto velikonoční bohoslužby:

  • 10.4.2020 - Velký pátek v 18 hod. na stanici Radio Vltava

         - přenos bohoslužby naší církve v podání bratra biskupa Davida Tonzara a sestry farářky Hany                 Tonzarové

  • 12.4.2020 – Hod Boží velikonoční - neděle v 10 hod na televizní stanici ČT2

    - přenos z kostela v Praze - Na Zderaze - v podání bratra patriarchy Tomáše Butty a farářů – Emanuely Blažkové, Hany Tonzarové a Tomáše Nováka.

  • 11.4.2020 - na Bílou sobotu ve 21 hod.večer se spojíme ke společné modlitbě se symbolickým zapálením svíce - každý ve svém domově (svíce i v okně, možno přinést i před dům).

     

Sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra CČSH na Březových Horách zůstává uzavřený z důvodu zákazu shromažďování věřících. Z důvodů bezpečnostních nemůže zůstat otevřený a přístupný průběžně ve dne. Sestra Štěpánka je ochotna po individuální telefonické domluvě otevřít kostel pro jednotlivého účastníka.

S mnohými vámi - příslušníky naší CČSH jsme v denním telefonickém i mailovém kontaktu - rádi jsme tu pro vás a rádi budeme s vámi mluvit takto i nadále

telefonní čísla – s. farářka Jana Skořepová 721 828 575

- s. past. asistentka Štěpánka Sedlecká 734 553 439

- email: noccsh.pribram@seznam.cz

 

Bratři a sestry, myslíme na Vás a Vaše rodiny. S přáním pokoje, lásky a naděje Vám posíláme toto přání do dnů velikonočních svátků.

Se srdečným pozdravem,

Jana Skořepová, farářka CČSH

Štěpánka Sedlecká, pastor. asistentka

Farní úřad CČSH Příbram – Březové Hory